Een intieme kijk in de ziel van choreografe Isabelle Beernaert
04.09.2024
Danseres en choreografe Isabelle Beernaert spreekt met passie en openhartigheid over haar nieuwste voorstelling ‘La Dame en Noir’. In een uitgebreid interview vertelt ze over haar artistieke achtergrond, haar creatief proces en de persoonlijke uitdagingen die haar werk beïnvloeden.
Isabelle Beernaert groeide op in een artistieke omgeving. Haar moeder zorgde voor de joie de vivre en frivoliteit, terwijl haar vader, een jazzsaxofonist, muzikaliteit in het gezin bracht. “Ik hoorde mijn papa vaak zingen”, herinnert Isabelle zich. “Dat heeft die eindeloze energie in mij aangewakkerd.” Al vroeg bleek ze een passie voor dans te hebben. “Ik herinner me nog goed de kleuterdansles van een Russische lerares. Er gebeurde iets in mij, en dat beeld staat mij nog altijd helder voor ogen”, zegt ze.
Haar danstalent bleef niet onopgemerkt en al op jonge leeftijd werd Isabelle toegelaten tot de Koninklijke Balletschool van Vlaanderen, toen onder leiding van Jos en Jeanne Brabants. Dit was een keerpunt. "Mijn valies stond al klaar op mijn achtste om naar Antwerpen te vertrekken, om te studeren", vertelt ze. Haar gedrevenheid en passie bleken sterker dan het heimwee naar huis.
Creatieve drang
Isabelles creatief proces is intens en intuïtief. “Ik leef, observeer, en dan komt er een thema”, legt ze uit. Inspiratie haalt ze uit haar omgeving en persoonlijke ervaringen. Haar voorstellingen beginnen dikwijls met een eenvoudig idee dat zich ontvouwt tot een volledige dansproductie.
“Ik heb groot vertrouwen dat als ik hét idee loslaat, het goed komt”, vertelt ze. In haar choreografieën combineert Isabelle structuur met vrijheid. Ze werkt samen met haar dansers in een dynamisch proces van geven en nemen. “Ik zet ze altijd op hetzelfde niveau en verwacht dat ze zich tijdens het creatieve proces gaan ontstijgen”, legt ze uit. Het resultaat is een levendige, authentieke voorstelling waarin elke danser zijn of haar unieke bijdrage levert.
Veerkracht na diagnose borstkanker
Na de diagnose borstkanker vond Isabelle nieuwe kracht en inspiratie. "Mijn creatief vuur is voor mij dansen. Ik zing met mijn lichaam”, zegt ze. Haar nieuwste voorstelling ‘La Dame en Noir’ reflecteert deze periode van introspectie en herstel. Het concept van de ‘donkere moeder’ is trouwens een thema dat regelmatig in haar werk opduikt. “Waarom zijn we bang van zwart? Alles ontstaat vanuit zwart, vanuit chaos”, filosofeert ze.
Ondanks haar persoonlijke en professionele uitdagingen blijft Isabelle optimistisch en dankbaar. “Ik heb heel veel leed en verdriet meegemaakt, maar ik ben zo dankbaar voor mijn veerkracht”, zegt ze. Haar nieuwe voorstelling biedt een boodschap van hoop en veerkracht, en ze hoopt dat het publiek dit zal voelen en waarderen. “Iedere dag is goud waard”, besluit ze.
Isabelle Beernaert blijft een inspiratiebron voor velen, met haar onwankelbare toewijding aan de kunst en haar onvermoeibare spirit.